Baraka blog

Bár egészen messzire, Vietnamig utazunk, a felkészülést magyar kútfőből is végezhetjük. Idén került az üzletekbe egy vékonyka zsebkönyv – Vietnám: Teli bőrönd, üres szív címmel. Háy János egyedül járja be a délkelet-ázsiai országot, beszámol élményeiről, tapasztalatairól, s délkelet-ázsiai útja során rálel a saját, belső Vietnámjára is. „Gigantikus akaratok működnek, hogy családi birodalmak épüljenek ki. Olyan plusz erők szabadulnak fel, amely erőkre már régen nem emlékszik az európai ember, talán a háború után ilyen volt kiszabadítani Európát a romok alól. Reggeltől estig szorgalmasan dolgozó vállalkozó kedvű emberek, akik egyelőre még nem robotokként működnek, hanem kedvből teszik, amit tesznek, kedvvel gyarapítják a családot, az országot. A múltból ez marad majd, ami hasznos, ez az akarat.”

Az útiesszét olvasva másmilyen Vietnám tárul fel lelki szemeink előtt, mint amit sejtünk vagy ismerünk, és az utazás végén váratlan következtetést teszünk. Egy idegen ország, másik kontinens ungjait és berkeit járva megérkezünk magunkhoz. Egy legbenső, mélyebb önmegismeréshez. A merőben filozófikus, belső monológokkal teletűzdelt útikönyv mindennek ellenére tisztán, jól kivehetően rajzolja körül a ma Vietnámját, a felocsúdást a háború borzalmaiból, az ország újjáépítését és a gazdasági, társadalmi fellendülést.

Észak-vietnámi utunkig még van pár heted kézbe venni a könyvet, de ha indulásig nem sikerülne, még akkor sincs veszve minden. A repülőúton bőven belefér az időbe.

Útajánló: Észak-Vietnam és Dél-Vietnam és Kambodzsa

Legutóbbi bejegyzések